Spasavanje podataka sa hard diska, USB fleša i memorijskih kartica

Spasavanje podataka sa hard diskova, USB flash ili memorijskih kartica (SD, MMC, xD,…) radimo dugi niz godina uz vrhunsku opremu i programe, najpovoljnije u Srbiji. Kod nas su Vaši podaci u sigurnim rukama!

HDD, SSD, USB Flash, SD card, micro SD, xD card, CD, DVD

Spasavanje podataka

Ne pokušavajte sami da spasete podatke ako nemate iskustva sa tim, jer lako možete napraviti još goru situaciju. Dovoljno je da instalirate program za oporavak podataka na particiju gde su bili fajlovi, ili da prekopirate nešto, premestite folder itd. pa da ih trajno uništite!

Cena spasavanja podataka koje možemo obaviti bez otvaranja i fizičke popravke diska ili flash memorije zavisi samo od utrošenog vremena. Zato razmislite da li su Vam bitni filmovi, muzika i ostalo što može ponovo da se nađe na Internetu, a nama oduzima mnogo vremena.

Statistika kaže da smo do sada sačuvali podatke sa približno 70% donetih hard diskova! Naše cene su svega 25% od cene kod preostalih par firmi u Srbiji koje se profesionalno bave tim poslom, i koje mogu da reše još 10-ak procenata hard diskova, dok se ostali servisi uglavnom amaterski usput bave time.

Hard disk koji je pod garancijom može se posle softverskog spašavanja podataka odneti na reklamaciju. Ako se disk mora otvarati, reklamacija nije moguća, pa u tom slučaju obavezno tražimo odobrenje klijenta.

Ne popravljamo teške mehaničke kvarove na 2.5 inčnim hard diskovima (motor, glave). Ne popravljamo hard diskove već samo vršimo uslužno spašavanje podataka, a disk vraćamo u stanju u kakvom je i bio, jer su nam potrebni delovi i za druge klijente.

Spašavamo podatke u sledećim slučajevima:

  • neispravna elektronika hard diska (ATA, SATA, eksterni, SSD)
  • manje oštećene ploče hard diska (bad sectors)
  • softverski problemi (obrisane particije, formatiran disk, izbrisani fajlovi, pao sistem, virusi, zaključan folder ili hard disk)
  • polomljen USB flash ili izgoreo kontroler
  • neispravan firmware hard diska
  • neispravan RAID.

Najčešći slučajevi su kada padne eksterni hard disk ili počne bez nekog razloga da krči hard disk u kompjuteru, što je izuzetno teško za popravku.

Osim toga, najviše nam stižu hard diskovi sa kojih se podaci greškom izbrišu, izgubi se particija i slično, a povremeno nam dolaze diskovi sa neispravnom elektronikom. U tim slučajevima, oporavak podataka je uspešan u preko 95% slučajeva. Niko ne može garantovati 100% popravku svih fajlova, jer su često neki delovi diska potpuno neupotrebljivi.

Programi za spasavanje podataka

Postoje mnogi besplatni ili komercijalni programi za spasavanje podataka sa hard diskova. Neke od njih i mi koristimo, ali važno je napomenuti da se tim programima smeju spasavati podaci sa ispravnih hard diskova koji imaju neki softverski problem (izbrisani podaci, particije i slično).

Ako je disk oštećen, upotreba programa za spasavanje podataka nije preporučljiva jer se u većini slučajeva završi još težim kvarom koji posle nije moguće rešiti. U slučajevima kada je neispravna neka od magnetnih glava na disku, potrebno je upravo nju isključiti i prekopirati ostale fajlove, pa tek potom pokušati spasavanje preostalih podataka. To se može uraditi na profesionalnoj mašini, koju koristimo uspešno već duže vremena.

Rekonstrukcija RAID-a

U našem servisu uspešno vršimo rekonstrukciju RAID-a bilo kog tipa, čime se može pohvaliti tek nekoliko servisa u Srbiji.

Ako niste sigurni koji tip RAID-a želite da postavite kako biste zaštitili svoje važne podatke na računaru ili serveru, preporučujemo RAID1 – MIRROR. To je najjednostavniji tip RAID-a, pri čemu je bezbednost podataka teoretski 100%. U slučaju kvara na bilo kom od diskova, možete isključiti neispravan HDD i koristiti i dalje onaj drugi, sa svim Vašim podacima.

U ostalim slučajevima, mora se raditi rekonstrukcija RAID-a, što je vrlo komplikovan posao i zahteva dosta vremena.

I nemojte misliti da su Vaši podaci potpuno bezbedni ako instalirate RAID, jer se može desiti da napajanje spali diskove, pa je najpouzdanije rešenje Cloud server, odnosno Mirror na najmanje dva različita računara na dva različita mesta.