Yandex DirectOglašavanje u Rusiji nije nikad bilo lakše. Platforma za oglašavanje Yandex Direct omogućava pristup ruskom tržištu prikazom oglasa na pretraživaču Yandex koji trenutno ima udeo od više od 70%. U Rusiji je koristi oko 60% internet korisnika.

Svaka ozbiljna firma koja planira ozbiljan nastup na ruskom tržištu ne može zaobići Yandex. Mi smo se uverili u to oglašavajući nekoliko hotela i turističkih destinacija u Crnoj Gori. Rusi su vrlo zainteresovani za Crnu Goru. Pogotovo u području turizma, estetske hirurgije i stomatoloških usluga.

Yandex direct – Google AdWords razlike

Ko je naučio raditi u Google AdWords sistemu doživeće nekoliko iznenađenja u Yandex direct sistemu kako se naziva Yandex-ov oglašivački sistem:

Yandex klijentu naplati unapred proračun za klikove. Klijent mora reći koja agencija će mu upravljati računom. Zavisno o visini ulaganja za oglašavanje, Yandex agenciji isplaćuje troškove upravljanja u visini od 4-20% od mesečnog ulaganja. Što je veće ulaganje, agencija se više nagrađuje. Tako klijent plaća samo klikove. Upravljanje Yandex isplaćuje agenciji koju prati osoba ispred Yandexa. Ta osoba prati i izveštava klijenta koliko kvalitetno mu odabrana agencija upravlja oglašavanjem.

Samo izuzetno i vrlo retko klijent može sam upravljati svojim oglašavanjem. Tako Yandex izbegava mogućnost da neuki klijent pokrene kampanju, ali mu ona ne donese očekivane rezultate. Klijenti odmah imaju dobre i uspešne kampanje i ulažu sve više u Yandex oglašavanje. Puno bolji pristup nego što Google neguje svojim testnim vaučerima. Takođe, Yandex ne dozvoljava oglašavanje ruskih firmi ne-ruskim agencijama.